KOOPGIDS: Welke motor wil ik in mijn fiets?

Het is inmiddels alweer bijna februari. Bent u van plan om dit jaar een nieuwe elektrische fiets aan te schaffen. Dan is het verstandig om u goed te orienteren. Want er zijn een heleboel keuzes die u moet maken bij de aanschaf van een elektrische fiets.

Een van deze keuzes is de motor. Wil ik een voorwielmotor? Of ga ik toch voor de middenmotor? Ik hoor dat de Bosch motor een goede motor is. Maar zijn er nog meer goede motoren?

Binnen ons assortiment hebben wij fietsen met een voorwielmotor, Achterwielmotor en middenmotoren. De meest verkochte motoren zijn op dit moment de voorwielmotor en de middenmotor. De achterwielmotor zit voornamelijk in de sportievere fietsen.

Trapkrachtsensor of Rotatiesensor
Een elektrische fiets word aangedreven door een motor. Die motor word in werking gesteld door een sensor. Een voorwielmotor heeft vrijwel altijd een rotatiesensor, Dit houd in dat u de motor in werking stelt door de pedalen in de rondte te draaien en de motor doet verder het werk. Dit word vaak ervaren alsof u naar voren word getrokken.

Een middenmotor heeft vaak een trapkrachtsensor. Deze sensor stelt de motor in werking door de kracht die u op de trappers zet. Deze manier van fietsen word vaak als het meest natuurlijke ervaren.

De verdeling van het gewicht van de fiets
Ook de verdeling van het gewicht van de fiets is belangrijk voor het comfort van de fiets. Een middenmotor word als het meest natuurlijk ervaren doordat bijna al het gewicht in het midden zit. Daarom zien we nu ook weer de intube accu's oftewel de accu's in het frame. Zodat al het gewicht, Accu, Motor en berijder in het midden zitten.

Voorwielmotor
Een voorwielmotor is in bepaalde situaties de goede keuze. Deze motor zorgt voor het gevoel dat u naar voren word getrokken. Prijstechnisch is dit het meest voordelige systeem. Wij hebben al een e-bike met voorwielmotor vanaf €1299,-. Maar niet alleen de prijs beinvloed uw keuze. Mocht u niet meer goed mee kunnen trappen doordat u bijvoorbeeld hart problemen heeft. Dan kan de voorwielmotor ook een goede keuze zijn omdat u geen kracht hoeft te zetten op de pedalen.

Middenmotor
Tegenwoordig worden er heel veel middenmotoren verkocht. Wij hebben binnen ons assortiment 3 verschillende merken met 3 verschillende motoren. Iedere motor heeft zijn eigen specificaties en iedere motor fiets ook anders. Qua prijs begint een fiets met middenmotor zo rond de €1999,- bijvoorbeeld de Giant Entour E+ RB.

In ons assortiment zitten de volgende motoren: De Bosch middenmotor, De Bafang middenmotor en de Giant syncdrive middenmotor. Wat de verschillen tussen deze motoren zijn ziet u hieronder.

De Bosch middenmotor
De Bosch middenmotor is een geruisloze middenmotor. De Bosch Active line heeft standaard 45 Newtonmeter. Deze motor hoort u niet en brengt u overal waar u wilt. Deze motor is uitermate geschikt voor woon/werkverkeer. Daarnaast heeft Bosch de Active Line Plus die u vind in de Kalkhoff Agattu serie. Deze motor heeft 50 newtonmeter en is iets krachtiger dan de standaard Bosch Active line motor. Deze motoren worden veel gebruikt in de "gewone" stadsfietsen en ondersteunen zeer goed op vlak gebied. Daarnaast hebben ze een iets betere actieradius doordat de motoren minder newtonmeter hebben en dus minder vermogen vragen van de accu.

Naast de standaard Bosch motoren is er in de 2020 collectie een nieuwe Bosch motor en wel de Bosch Performance Line. Deze fiets levert maar liefst 65 Newtonmeter en geeft dus een zeer krachtige ondersteuning. Deze motor vind u in de Kalkhoff Image lijn en last but not least hebben we nog de Bosch Performance Line CX motor. De krachtigste motor van Bosch. Deze word voornamelijk gebruikt in elektrische mountainbikes. Ook vind u deze motor in onze Kalkhoff Endeavour 7. Onze nieuwste aanwinst in de Kalkhoff Familie!

De Bafang Middenmotor
De Bafang middenmotor zit tegenwoordig in heel veel fietsen. De Bafang middenmotor heeft een koppel van maar liefst 80 Newtonmeter. Deze motor is dus erg krachtig. Naast dat deze motor erg krachtig is is hij ook geruisloos. Fietsen met een Bafang middenmotor zijn er al vanaf €1999,- namelijk de Qwic MN7 VV. De Bafang middenmotor heeft een redelijk simpele techniek maar ondersteunt wel erg goed.

In de 2020 collectie van Qwic hebben we ook een fiets met middenmotor maar wel met een rotatiesensor. DIt is de Qwic I-MN7 door de rotatiesensor heeft u niet de inspanning die u heeft bij een motor met trapkrachtsensor. Maar u heeft ook niet het gevoel alsof u vooruit word getrokken. Deze fietsen zijn leverbaar vanaf april/mei en hebben een vanafprijs van €2499,-

De Giant Syncdrive Life middenmotor
De Giant syncdrive life middenmotor vind u onder vrijwel alle Giant fietsen. Deze motor levert 60 Newtonmeter aan vermogen. De Giant motor is een luxere motor dan de andere motoren. De fietsen van Giant hebben een automatische ondersteuningsstand waardoor u niet meer hoeft te schakelen tussen de verschillende ondersteuningsstanden. Daarnaast is de Giant syncdrive life motor vrij compact en licht van gewicht. Hierdoor kunt u een iets lagere instap hebben bij de damesfietsen.

Een ander groot voordeel aan de Giant motoren is de productie ervan. De bekabeling in de motor en de accu van Giant worden namelijk in rubber gegoten waardoor u bijna nooit last heeft van waterproblemen of storingen. Ook heeft Giant een van de beste accu's op de markt qua actieradius en duurzaamheid.

Dit zijn de 3 middenmotoren die wij in ons assortiment hebben.

Heeft u nog vragen? Dan zien we u graag in onze winkel!

Onbezorgd fietsplezier begint bij Tweewielercentrum Jac Sulter