KOOPGIDS: Actieradius van de fiets!

Dit moet je weten over de actieradius van een e-bike

 

Bij het aanschaffen van een nieuwe e-bike is het belangrijk te kijken naar de actieradius van de e-bike. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over de actieradius.

Actieradius – wat is het eigenlijk?

De actieradius van een e-bike bepaalt hoeveel kilometer kun je fietsen met een volle accu. De kwaliteit en de capaciteit van de accu bepalen de actieradius van de e-bike.

Aantal wattuur

De hoeveelheid energie die in de accu van je e-bike past wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Dat is het aantal watt dat de accu in één uur kan leveren. Een accu van 500 Wh kan dus een uur lang 500 watt leveren, of 5 uur lang 100 watt. Er zijn accu’s van 200 Wh, maar ook van 600 Wh. Hoe meer Wh een accu heeft, hoe duurder de e-bike meestal is. 

 

Hoe lang kan de accu mee?

Hoe snel de accu leeg raakt is afhankelijk van diverse factoren. Allereerst het gewicht van de fiets en de fietser zelf. Hoe zwaarder deze zijn, hoe meer er gevraagd wordt van de accu. Ook de omgeving waarin gefietst wordt heeft invloed op de accu. In heuvelachtig gebied gaat de batterij sneller leeg dan op vlak terrein. Daarnaast spelen ook het type sensor, de buitentemperatuur, de windkracht, het wegdek, de bandenspanning en het trapondersteuningsniveau een rol. In dat laatste geval geldt; hoe meer je meetrapt, hoe minder snel je accu leeg raakt. 

Veel of weinig schakelen

Het schakelgedrag van de fietser op de e-bike heeft invloed op het verbruik en de actieradius. Als je vanuit stilstand vertrekt kun je het beste in de laagste versnelling vertrekken en doorschakelen tot de gewenste trapfrequentie en snelheid is bereikt. Je kunt het vergelijken met uit stilstand optrekken met een auto. Bij een e-bike kun je wel in de zwaarste versnelling vertrekken, maar het vermindert je actieradius aanzienlijk.

 

 

 

Trapkrachtsensor

Een e-bike heeft altijd een rotatiesensor die de trapfrequentie meet en op basis daarvan motorondersteuning levert. Duurdere modellen hebben vaak ook een trapkrachtsensor, die meet hoeveel kracht er op de pedalen wordt uitgeoefend. Hierdoor is er een meer natuurlijk aanvoelende ondersteuning mogelijk en wordt de actieradius gunstig beïnvloed.

 

Conditie van de accu

Net zoals bij je mobiele telefoon of je tablet is de prestatie van de accu bij een e-bike ook afhankelijk van de manier waarop de accu wordt opgeladen en de conditie van de accu. Is je e-bike al wat ouder? Dan neemt de actieradius af. Je kunt de levensduur van de accu zo goed mogelijk benutten door de instructies van de fabrikant op te volgen. Temperatuur heeft ook invloed op de actieradius. Bij koude omstandigheden gaan batterijen vaak veel minder lang mee.

Hoe ver kom je met een volle accu?

Uit verschillende testen en uit de info van fabrikanten blijkt dat je bij een stevige belasting (maximale ondersteuning, 25 km/u, windkracht 4, minder dan 10 graden Celsius) per 100 Wh ongeveer 12 tot 14 kilometer kunt fietsen. Heb jij dus een accu van 300 Wh, dan kun je 36 tot 42 kilometer fietsen. Als je echter wat ‘zuiniger’ fietst, bijvoorbeeld door de ecostand te gebruiken, dan kun je al gauw veel verder komen; zo’n 70 tot 130 km. Bij fabrikanten vind je vaak prestatietabellen. Lees ze door voordat je een e-bike koopt, zo weet je zeker dat je de juiste e-bike aanschaft.